Veel mensen zijn op zoek naar een badkamer met een natuurlijke uitstraling: Een natuurstenen vloer, wandtegels van marmer, houten handdoekrek of misschien een kiezelvloer in de douche…. En eigenlijk zouden veel mensen het liefste kiezen voor een houten werkblad met een mooie waskom. Of voor een mooi badkamermeubel van hout met een grote natuurstenen wasbak…
Vragen die al snel rijzen zijn dan: Kan dat wel, hout in de badkamer? Is dat wel verstandig? En is dat te onderhouden Jazeker, is het antwoord. Het kan prima! Er zijn alleen wel een paar zaken waar je rekening mee moet houden:
1) Houtsoort
2) Behandeling
3) Omgeving
4) Onderhoud
Foto: 1 Via Amazon 2 onbekend
Kiezen van de juiste houtsoort
Bij de keuze voor hout in de badkamer, moet je uiteraard rekening houden met de vochtige omgeving waarin het zal worden toegepast. Het allerbeste bestand tegen de omstandigheden in een badkamer is teakhout. Het rot niet en is dus heel goed bestand tegen water en zelfs tegen water dat er een tijdje op blijft staan. Echter het nadeel van dit hout is dat het een houtsoort is die niet zo makkelijk duurzaam te verkrijgen is. Goede alternatieven zijn jatoba, iroko en merbau. Ook deze houtsoorten zijn goed opgewassen tegen het water.
Dat dit technisch de beste keuze is, wil zeker niet zeggen dat er geen andere mogelijkheden zijn. Het vaak vrij prijzige hardhout is ten eerste prima te vervangen door bamboe. Bamboe is geen boom maar een plant. De stengels van het bamboe worden samengeperst tot een massieve planken, die erg goed bestand zijn tegen vocht. Daarnaast is het ook mogelijk om een houtsoort gebruiken die in principe van zichzelf niet rotvrij is zoals eiken, noten of wenge. Je zult het hout dan echter wel moeten behandelen, om het bestand te maken tegen vocht.
Foto’s: 1) via HGTV 2) via Archiproducts
Behandelen van hout in de badkamer
Om het hout waterafstotend te maken kun je ervoor kiezen om het hout te lakken of te behandelen met een waxolie. Bij lak wordt er een (al dan niet glanzende) laag over het hout gezet, waardoor het water niet in het hout trekt. Voordeel van lak is dat u er vervolgens weinig omkijken naar heeft. Nadeel is dat wanneer er een beschadiging optreedt het water en vuil makkelijk in het hout kan trekken en zelfs onder de laklaag kan komen. Dit met alle lelijke vlekken van dien. Bij waxolie wordt de buitenste laag van de wat zachtere houtsoorten harder gemaakt en wordt het hout verzadigd met olie, zodat vocht en vuil er moeilijk in kunnen trekken. Voordeel is dat het hout zijn mooie natuurlijke uitstraling behoudt. Daarnaast wordt door de olie het meubel ook resistent tegen schoonmaakmiddelen, waardoor het makkelijk schoon te houden is. Wel dien je er rekening mee te houden dat het hout nog steeds niet bestand zal zijn tegen water dat heel lang op het hout blijft staan. Dus laat je natte washandje niet tijdens je vakantie op je houten blad liggen en droog het blad ook -bij voorkeur dagelijks- af.
Een goede omgeving voor het hout in de badkamer
Hout is een levend natuurlijk materiaal. Je kan het nog zo goed behandelen, als de omstandigheden in de ruimte waar het hout wordt gebruikt niet goed zijn, dan kan het alsnog gaan werken of rotten. Houd er daarom rekening mee dat je de ruimte waar je het hout gebruikt goed ventileert. Zorg voor een (continu) ventilatiesysteem en/of zet regelmatig een raam open.
Foto: 1) Via Archiproducts 2) Commune via Remodelista
Onderhoud van het houten badkamermeubel
Om je meubel waterafstotend te houden is het aan te raden om het meubel regelmatig opnieuw te oliën. Het blijft dan het mooist en het beste bestand tegen water.
Wanneer er toch onverhoopt een beschadiging of vlekje is ontstaan, hoef je niet direct je hele blad opnieuw te behandelen. Het is heel goed mogelijk om alleen het gedeelte met de vlek of beschadiging lichtjes te schuren en vervolgens alleen dit deel opnieuw te behandelen.
Op deze manier kan je toch mooi hout verwerken in je natuurlijke badkamer!
Wil je ook graag een houten badkamermeubel laten ontwerpen of op maat laten maken, dan help ik je daar graag bij. Neem gerust contact op voor meer informatie.