Al maanden loop je plaatjes te pinnen en te dubben… en te twijfelen….. Je wilt graag een nieuwe kleur op de muur, maar weet echt niet wat je moet kiezen. Bij de schilderszaak sta je voor het rek met kleurenstalen en het wordt figuurlijk ‘zwart voor je ogen’.  Er zijn zoveel kleuren en zoveel mogelijkheden dat je door de bomen het bos niet meer ziet…..Dus besluit je toch maar weer voor ‘wit’ te kiezen. Dat is immers ‘altijd goed’. Jammer, want een mooie kleur op de muur doet zoveel voor je interieur. Daarom nog eens de 5 tips die je in gedachten kunt houden als je op zoek gaat naar nieuwe verf voor op je muren (en plafond).

1. Combineren

Als je op zoek bent naar een nieuw kleurtje, houd dan in gedachten dat de rest van je interieur bepalend zal zijn voor het resultaat. Heb je al een basis die je niet kunt of wilt veranderen, neem deze dan altijd als uitgangspunt. Als je namelijk een kleur kiest die niet goed past bij de rest, zal het resultaat altijd teleurstellend zijn. Een mooie kleur op de staal, kan in jouw interieur volledig uit de toon vallen. Dus kijk goed naar je gordijnen, vloer of bankstel dat moet blijven en ga daarop verder.

2. Kijk naar de ruimte

Bij het kiezen van de juiste kleur is de vorm van de ruimte belangrijk. Sommige kleuren zullen de ruimte langer laten lijken, andere juist korter. Een bepaalde (combinatie van) kleuren kan ervoor zorgen dat de ruimte hoger lijkt, terwijl een andere er juist voor zorgt dat je ruimte lager lijkt. Heb je een kleine kamer te schilderen en wil je deze groter laten lijken, dan kan je kiezen voor een lichte tint die je op zowel de muren als het plafond gebruikt. Er ontstaat een ruimtelijk en open effect. Wil je dat je kamer hoger lijkt, schilder de muren dan (iets) donkerder dan het plafond. Een lichte kleur ten opzichte van de andere zorgt ervoor dat het vlak ‘wijkt’ en dus verder weg lijkt. Wil je de ruimte lager laten lijken, schilder het plafond dan donker. Je kan er zelfs voor kiezen om deze donkere kleur ook nog een stukje door te laten lopen op de muren.

3. Verdeel  meerdere tinten kleuren goed  over de wanden

Als je meerdere kleuren of tinten wilt gebruiken is het belangrijk om de kleuren goed te verdelen. Wil je een ruimte smaller laten lijken, zorg dan voor een donkere kleur op beide muren. Wil je hem minder lang laten lijken verf dan de voorste en achterste muur donkerder.
Je kunt ook lengte benadrukken door één wand enkele tinten donkerder te schilderen dan de andere wanden. Wil je een intieme hoek creëren, zorg op die plek dan voor een donkerdere kleur.

4. Denk na over de ‘kleurtemperatuur’

Er zijn koude kleuren en warme kleuren. Rood is de warmste kleur. Het is ook een kleur die veel gebruikt wordt voor signalen en waarschuwingen. Dit betekent dat hij erg opvalt en zelfs een beetje agressief kan overkomen. Het is daarom beter om deze kleur met mate toe te passen. Geel is ook warm. Een verf die een geelpigment in zich heeft is een goede keuze voor een kamer die je warmer wilt laten lijken. Blauw is dé koele kleur bij uitstek. Ben je op zoek naar frisheid, dan is blauw de juiste kleur voor jou. Groen staat bekend als rustgevend. Het heeft het warme geel en het koele blauw in zich en is dus een goede mix. Wit is ruimtelijk en is makkelijk te combineren. Het kan alleen wat saai en mat ogen. Zwart is erg zwaar en logischerwijs heel donker. Gebruik het met mate. Het is beter ervoor te kiezen om een donkergrijze of donkerbruine tint te kiezen als je op zoek bent naar een donker effect in je woning. Grijs is neutraal, maar wel wat koeler. Het versterkt dieptewerking

5. Oriëntatie en functie van de ruimte

Wetende wat voor effect bepaalde kleuren hebben, is het tenslotte belangrijk om te kijken naar de positie van de ruimte. Ligt de ruimte op het noorden, overweeg dan een warme kleur om de ruimte comfortabel te maken. Is de ruimte zuidelijk georiënteerd, dan is het beter om voor een koelere kleur te kiezen. De kamer zal anders nog warmer aanvoelen. Kijk vervolgens naar de functie van de ruimte. Wat wil je er doen? Voor een slaapkamer gelden andere vereisten dan voor een badkamer. Voor een werkkamer bijvoorbeeld is het belangrijk om een rustgevend effect te creëren. Laat dus roodtinten achterwege. In sommige gevallen is het lastig. Want wat doe je met een op het westen georiënteerde kamer waar je wilt dineren? In de zomer kan het er flink zonnig zijn, maar in de winter merk je daar dan vaak niet veel meer van op het moment dat je daar zit. Dan komt het aan op persoonlijke smaak. Vind je het belangrijk dat je een koel effect creëert op zonnige dagen of ga je liever voor een warme tint die je een knus gevoel geeft op donkerdere dagen? Uiteraard kan je nadat je prioriteit hebt bepaald altijd kiezen voor een niet te uitgesproken tint, zodat het effect voor zo’n ruimte beperkt blijft.

Dit artikel publiceerde ik al eerder op het blog van Houtmerk (maatwerk in massief hout), maar op verzoek nu ook op mijn eigen website.