Advies: Galm in huis? Een betere akoestiek in 5 stappen

Een veel gehoord probleem van mijn klanten is dat het in hun huis zo galmt. Vooral de hoge stemmen van kinderen, de diepe basstem van opa en de piepende geluiden van games zorgen voor grote frustratie. Door de slechte akoestiek in huis is een feestje (met veel kinderen)  eerder een kwelling dan een gezellig evenement. Niet alleen is een nagalm storend bij het voeren van gesprekken of het uitvoeren van huishoudelijke activiteiten, het maakt ook dat je interieur ongezellig en kil aanvoelt.

Vooral nieuwbouwhuizen kampen met dit probleem. De grote ramen, de grote muurvlakken en de strak gestuukte wanden zorgen ervoor dat de geluiden makkelijk kunnen weerkaatsen met een nagalm tot gevolg.

Klinkt dit probleem bekend?  Dan zijn er enkele tips die je kan meenemen voor het verbeteren van de akoestiek in je huis zonder dat je direct een berekening moet laten maken.

Tip 1: Zorg voor een niet te harde vloer

De stelregel is: Hoe harder het materiaal, hoe slechter het is voor de akoestiek. Kies je voor vloerbedekking, dan zal je merken dat geluid bijna niet nagalmt, maar kies je voor plavuizen, dan zit je al snel in een klankkast. Ook de veel gekozen parketvloer, laminaatvloer en pvc vloeren zijn voor de akoestiek niet al te best. Het is dan slim om een goede ondervloer te laten leggen zodat het zoveel mogelijk isoleert.

Omdat voor velen het geen optie is om te kiezen voor zachte vloerbekleding, is het probleem enigszins op te vangen met een fijn groot vloerkleed. Dit staat nog gezellig ook.

Tip 2: Zorg voor gordijnen

Hoe strakker het interieur, hoe vaker er een probleem met de akoestiek is. Als er weinig in huis is, is er niks om het geluid te absorberen. Door te zorgen dat er materialen en objecten zijn die het geluid opnemen, kan de nagalm worden verminderd. De eerste winst is vaak al te behalen door het aanbrengen van raambekleding. Kies voor een vollere stof om een optimaal resultaat te bereiken. Nog beter wordt het als je kiest voor een extra laag raambekleding in de vorm van rolgordijnen, plissegordijnen of vitrage.

Tip 3: Zorg voor gestoffeerd meubilair

Harde materialen weerkaatsen geluid, zachte materialen nemen geluid op. Een leren bank is prachtig, maar is ‘akoestisch minder verantwoord’. Het leer neemt geluid niet goed op. Kies je voor stof op je stoelen en bank, dan is dat alweer een stap in de goede richting.

Tip 4: Zorg voor hoekjes

Galm ontstaat doordat geluidsgolven te ver en te makkelijk kunnen weerkaatsen. Zorg je voor onderbrekingen in de ruimte dan kunnen de geluidsgolven – heel simpel gezegd- minder makkelijk van de ene kant van de ruimte naar de andere kant bewegen. Dit kan door de zithoek zo te draaien dat het de ruimte breekt. Ook kan je kiezen voor een roomdivider of een grote lamp (met absorberend materiaal). Hoekjes maken is dus het devies.

Tip 5: Zorg voor relief

Geribbelde en gebobbelde vlakken absorberen meer geluid dan gladde oppervlakken. Daarom zou je kunnen overwegen om een groot kunstwerk met veel reliëf in je huis te hangen. Ook zorgen boekenkasten met boeken voor een goede breking van de galm of zijn vakkenkasten met decoratie een leuke manier om de akoestiek te verbeteren.

Er zijn in de markt ook speciale panelen te koop die gemaakt zijn van een speciaal materiaal dat absorberend werkt. Deze moet je hangen op de plaatsen waar de geluiden weerkaatsen. Nadeel van deze panelen is dat ze vaak niet heel erg mooi zijn. Steeds vaker zijn er echter mogelijkheden om je eigen afbeelding erop te laten drukken.

Wil jij ook de akoestiek in je huis verbeteren of heb je andere interieurvragen, neem dan gerust contact met mij op.

Foto’s: 1 unknown, 2 Rebecca Hayes 3 Vincent van Duysen , 4 Trendenser 5 Apartment Therapy 5 unknown