Eind goed al goed voor IKEAhackers.net?

We kennen ze allemaal wel. De Billy, de Benno en de Expedit. Alle succesjes van IKEA, die je heel misschien wel een beetje als ‘standaard’ en ‘onpersoonlijk’ zou kunnen bestempelen. Daar bracht IKEAhackers.net in 2006 geleden verandering in. Jules Yap (pseudoniem) richtte als huge IKEA-fan deze website op. Er zwierven volgens haar zoveel leuke ideeën op het internet rond voor aanpassingen aan IKEA producten (de zogenaamde ‘hacks’) dat het gewoon zonde was deze niet op één plaats onder te brengen. In de afgelopen jaren groeide de website uit tot een grote fan-community met enorm veel volgers.

Helaas is de site bij  IKEA zelf iets minder populair. Vorige week verscheen het bericht op IKEAhackers.net dat al enkele maanden geleden een sommatiebrief ontvangen was van IKEA met het verzoek om het gebruik van de domeinnaam IKEAhackers.net te staken en over te dragen aan IKEA. IKEA is van mening dat haar merkrechten door het gebruik van de domeinnaam worden geschonden. De consument zou immers in verwarring gebracht kunnen worden over de herkomst van de site door het gebruik van het  IKEA- merk.

Na uitgebreide schikkingsonderhandelingen is er voor de fans van de site dan toch goed nieuws gekomen. Jules mag haar domeinnaam houden en ze mag doorgaan met de site. Wel heeft ze moeten tekenen voor de conditie dat er geen sprake meer zal zijn van commercieel gebruik van de site, wat betekent dat Jules de contracten met haar adverteerders zal moeten beëindigen.

jules-sad-550x536Afb. www.ikeahackers.net

Jules begrijpt het wel dat IKEA haar rechten wil handhaven. Echter ze zegt:

‘Needless to say, I am crushed. I don’t have an issue with them protecting their trademark but I think they could have handled it better. I am a person, not a corporation. A blogger who obviously is on their side. Could they not have talked to me like normal people do without issuing a C&D* ?’     * Cease and Desist letter = sommatiebrief

Eind goed al goed. Zo lijkt het. Echter wetende dat de site voor Jules de site inmiddels één van de meest belangrijke inkomstenbronnen was geworden, is het resultaat voor haar niet al te best. Ze heeft dan ook besloten om haar website voort te zetten onder een andere domeinnaam. Welke dat wordt is nog niet bekend.

Zonder een uitspraak te doen over de vraag of IKEA nu wel of niet in haar recht staat, is het  inderdaad maar de vraag of IKEA dit nu zo slim heeft aangepakt. Had IKEA niet beter gebruik kunnen maken van deze community met gigantisch bereik onder IKEA fans? Had ze niet beter de beslissing genomen om de juridische argumenten even te parkeren en de krachten te bundelen om samen commerciële acties op te zetten met in het achterhoofd dat engagement via internet steeds belangrijker wordt? Misschien wel, misschien niet. Het antwoord is lastig te geven…