Maatwerk keuken en kasten. Welke materialen kies je? 5 soorten.

De situatie. Je hebt een flinke wensenlijst voor je keuken, kasten en meubels voor je nieuwe huis. Niet alleen wil je dat het perfect past, ook vind je het belangrijk dat de keuken, kastenwand en haardmeubel bij elkaar matchen. Je wilt graag goede materialen, maar wel dat de balans tussen prijs en kwaliteit goed blijft.

Een keuken en kasten op maat, zijn de oplossing voor je ‘probleem’. Je zult echter wel de interieurbouwer moeten briefen. Niet alleen zal hij willen weten hoe het eruit moet komen te zien, maar ook zal hij vragen welke materialen jouw voorkeur hebben. Om je hierbij te helpen inzicht in de materialen die ik de interieurbouwer vraag te gebruiken.

Materiaalsoorten

  1. Massief hout
  2. Houtfineer
  3. Luxe plaatmateriaal
  4. MDF
  5. Spaanplaat

1. Massief Hout

Massief hout is het meest luxe en natuurlijke materiaal waarmee je kan werken. Dit betekent dat bijvoorbeeld het deurtje van je kast volledig is opgebouwd uit echt eiken-, noten- of wenge-hout. Dit is erg mooi in de afwerking omdat je de hoeken erg mooi kunt afwerken en je dus weinig naadjes ziet. Het is wel wat gevoeliger voor krimpen en uitzetten. Mits goed gemaakt hoeft dit geen heel groot probleem te zijn, maar ook de prijs van massief hout doet toch veel mensen besluiten om voor een ander type materiaal te kiezen.

2. Houtfineer

Deze kast voerden we uit in eiken fineer. We kozen ervoor om het eiken donker te beitsen.

Een mooi alternatief voor massief hout is houtfineer. Dit betekent dat er een heel dun laagje hout op een kern van een ander materiaal wordt geplakt. Deze kern, vaak een plaatmateriaal, is meestal niet zo duur. Op deze manier kan je op een wat voordeligere manier je kasten opbouwen. Wat ik soms wel eens een nadeel vind is dat je soms wel wat naadjes kan zien op de hoeken omdat het hout op iets anders geplakt is. De vakman herken je aan hoe hij deze naadjes mooi kan afwerken.

3. Luxe plaatmateriaal

Het nadeel van massief hout of houtfineer kan zijn dat het wat gevoeliger is voor invloeden van buitenaf, zoals vocht en vuil. Dit vergt dus wat onderhoud. Als je daar niet zo veel zin in hebt of is dit niet mogelijk, dan kan je ervoor kiezen om je meubel of keuken te laten maken uit een mooi plaatmateriaal. Vaak is de kern dan een eenvoudig materiaal en wordt deze afgewerkt met een kunststof laagje dat lijkt op hout. Bijvoorbeeld in de badkamer kan dit handig zijn of voor de kasten van bijvoorbeeld hotels.

4. MDF

MDF wordt gemaakt van fijngemalen hout, eigenlijk bijna een poeder. Dit poeder wordt samengeperst met lijm tot een plaat. Het is erg sterk en is behoorlijk zwaar. Het mooie van mdf is dat je het vaak goed kan verwerken. Je kunt er mooie kasten van maken om die vervolgens te laten spuiten of lakken in de door jou gewenste kleur. Met een superstrak resultaat.

Deze kast liet ik maken van MDF en spuiten in een lichtgrijze tint.

5. Spaanplaat

Ook spaanplaat wordt gemaakt van geperst hout. Het is alleen wat minder fijn. Als je het doorzaagt zie je eigenlijk het zaagsel zitten. Spaanplaat is een voordelig materiaal dat meestal wordt afgewerkt met een houtfineer of een kunststof.

Belangrijk is het om ervoor te zorgen dat de meubels die je laat maken passen bij de rest van je interieur. Graag denk ik met je mee over het neerzetten van een interieurconcept dat bij jou past. Neem contact op voor meer informatie.