Stalen deuren plaatsen. Waar moet je op letten?

Superpopulair zijn ze op dit moment; De (zwarte) stalen deuren met glas. Voor het gebruik als binnendeuren, maar ook als buitenpuien zie ik ze heel vaak langskomen op het wensenlijstje van de klanten die bij mij komen voor het maken van een interieurontwerp. En geen wonder. Ze geven een stoere uitstraling aan je huis, terwijl je toch licht, luchtigheid en transparantie behoudt. En daarnaast geven ze ook nog een bepaalde luxe uitstraling mee aan je interieur.

Afbeelding rechts via Kabaz
Afbeelding links via Dochy 

Als we kiezen voor een stalen deur in een interieur, dan zijn er enkele zaken die we ons afvragen voordat we een keuze maken. Zo spelen het deurtype een rol, de vlakverdeling, de vormgeving van de profielen en de afwerking.

Type deur

Afhankelijk van de toepassing van de deur, de locatie van de deur en de eisen die je hebt ten aanzien van geluidwerendheid kies je voor een bepaald type deur.

Taatsdeur

Bij een taatsdeur maak je geen gebruik van een kozijn met scharnieren, maar bevestig je de deur met een as in de vloer in een zogenaamde vloerpot. Het ontbreken van kozijnen zorgt voor een ruimtelijk effect en houdt de deur rank. Bijzonder aan een taatsdeur is verder dat deze door deze ophangmethode naar beide zijden kan openen en ook vanzelf weer achter je sluit. Je krijgt dus eigenlijk een soort klapdeur (alleen dan subtieler.. ; ). Tussen de deuren en de wand zit een kleine ruimte. Dit zorgt er wel voor dat de deur wat minder tocht en geluidwerend is.

Afbeeldingen via FritsJurgens

Schuifdeur

Heb je geen ruimte om een deur open te laten draaien, dan kan een schuifdeur een goed alternatief zijn. Wel moet je rekening houden met ruimte naast de deuren zodat de deuren open kunnen schuiven. Het is ideaal voor een scheiding door middel van een ensuite. De ophanging gebeurt met een rail. Je kunt ervoor kiezen om deze zichtbaar te laten zodat je een stoere look krijgt door de zichtbare wielen of je kies voor een weggewerkte rail.

Scharnier/Kaderdeur

Bij een scharnier/kader deur wordt de deur opgehangen in een kozijn. Hij gaat daardoor open en dicht als een ‘normale’ deur. Er zijn verschillende manieren om de scharnieren te bevestigen zodat ze wel of niet zichtbaar zijn.

Doordat deze deur volledig afsluit is deze het meest geluid- en tochtwerend.
Kies je voor een dubbele deur, dan is één van de deuren vast, het andere deel is draaiend.

Vakverdeling

Het sterke punt van de stalen frames met glas, is dat ze veel licht doorlaten. Dit door de ranke profilering en de grote glazen vlakken die mogelijk zijn. Waar je wel op moet letten is hoeveel vlakken je kiest. Houd bij de keuze voor meerdere vlakken rekening met de andere belijningen in huis. Je moet immers voorkomen dat het totaalbeeld te druk wordt.

Vormgeving profielen

Grofweg zijn er 2 soorten profielen voor de stalen deuren verkrijgbaar; de profielen van staal waartussen het glas wordt geklemd, of profielen die worden afgewerkt met een kit- of (traditioneel) stopverf-rand.

Afwerking

Meestal worden de stalen frames van de deuren voorzien van een poedercoating. Hierbij wordt verf in poedervorm op het staal (dat statisch is gemaakt) gespoten waarna het wordt verhit. In feite wordt op die manier het verfpoeder gebakken. Dit is veel slijtvaster en steviger dan gewone verf. De deuren kunnen in alle gewenste RAL kleuren worden gespoten. Het donkere zwart dat je vaak ziet is RAL 9005, het zwartgrijs 7012.

Prijs

Een stalen deur is prijziger dan een ‘gewone’ deur. Voor een taatsdeur moet je rekenen op een prijs vanaf ongeveer 2200 euro, een scharnierdeur 3000 euro en schuifdeur 3500 euro.

Afbeelding links via Geco

Afbeelding rechts via Vri Interieur