Terrasoverkapping realiseren? 5 Tips!

Zucht… Is dit nu zomer? Ik weet het even niet meer hoor. De ene dag kan je in je bikini naar het strand, de andere dag zit ik met een dikke trui achter de laptop. Welkom in Nederland. Buiten in de tuin zitten is er niet de hele tijd bij dus. Dé oplossing volgens velen; De terrasoverkapping. Ik merk dat steeds meer van mijn klanten, en vooral zij die een nieuw huis bouwen, besluiten om direct een terrasoverkapping laten bouwen. Een supergoed idee en een goede oplossing. Je kunt er immers heel vaak zitten (mits je voor verwarming zorgt) en je betrekt binnen helemaal bij buiten. Ik heb echter nog wel een paar tips waar je op moeten letten voordat je besluit de ‘vetste’ overkapping te laten bouwen.

Tip1  Beslis: Aan het huis vast of achterin de tuin?

Ik moet eerlijk bekennen dat ik mijn klanten 8 van de 10 keer (ongeveer) afraad om een terrasoverkapping die vast zit aan de woning te kiezen. Het lijkt alsof je je woning vergroot en dat is super. Maar de hoeveelheid licht die je wegneemt is immens. Dit geldt vooral als je een tussenwoning of hoekwoning hebt zonder ramen aan de zijkant. Je zult merken dat er bijna geen licht meer in het midden van je huis valt. Dit levert een somber en donker huis op. Zeker in de winter of op een donkere dag, kan dit heel zonde van je mooie lichte huis zijn. Zelfs als de gevel georiënteerd is op het zuiden (en het dus wel lekker is dat de zon niet vol in je huis schijnt) kan je op een donkere dag flink spijt krijgen. Kies beter voor een flexibele zonnewering.

Misschien is een overkapping achter in de tuin een beter idee. Vaak schijnt er de zon op een ander moment van de dag in en heb je op die manier een perfecte tweede loungeplek in je tuin.

Tip 2 Lichtstraten

Kies je toch voor de overkapping boven het terras en aan je huis vast, zorg dan voor grote lichtkoepels of lichtstraten. Ook als je een woning hebt met veel ramen is het nog steeds zonde om veel licht op te offeren. Een lichtstraat zorgt voor een mooie lichtval.

Tip 3 Materiaal en Kleur

Bedenk welke kleur je het ”plafond’ van de overkapping wilt schilderen. Vaak is de kleur een standaard houtkleur. Dit is echter vrij donker. Overweeg het plafond en de pilaren wit te schilderen. Dit geeft een frisse en lichte uitstraling.

Tip 4 Afmeting

Mensen kiezen – juist vaak vanwege het licht- meestal een vrij ondiepe overkapping. Nadeel; je kunt er bijna geen tafel met stoelen onder zetten. De tafel steekt deels vanonder de overkapping of de stoelen komen te dicht bij de achterpui te staan. Hierdoor kan je er niet meer langs of kan je je openslaande deuren niet meer makkelijk open zetten. Houd hier rekening mee en maak een goede afweging.

Tip 5 Inrichting

Kies voor een inrichting die aansluit bij je interieur. Zorg voor een mooie balans maar ook voor variatie. Vaak zie je dat de tegels uit de keuken kunnen doorlopen op het terras. Dit staat erg netjes en zo vergroot je de keuken/woonkamer enorm. Kies je een eettafel binnen en buiten en staan ze in feite naast elkaar (met enkel de pui ertussen), bedenk dan of het niet vreemd staat dat er 2 grote tafels parallel staan of juist in elkaars verlengde. Dit kan vreemd ogen. Kies dan in ieder geval voor de tafels andere materialen en ander type stoelen. Op die manier wordt het geen herhaling.

Gaan jullie een nieuw huis bouwen en kan ik jullie helpen bij het realiseren van jullie droominterieur? Neem dan contact op!

Foto’s  1 , 2 , 3, 4 ,