Het ontwerpen van een keuken. Hoe doe je dat? 4 Tips!

Dat je dit leest betekent dat je misschien aan het dromen bent van je nieuwe keuken! Mooie materialen, fijne apparatuur, lekker sfeertje. Alles wat je nodig hebt binnen handbereik. Een keuken waar je supertrots op bent en waar je het liefst elke week vrienden en familie ontvangt voor een borrel of diner. Maar hoe lastig is het om deze droomkeuken bij elkaar ‘te verzinnen’? Er zijn zoveel opties! Elke keukenzaak ‘roept’ iets anders en vindt andere dingen handig. Hmmm hoe ga je dat aanpakken?

De 4 tips

Als je een nieuw huis gaat bouwen of je woning gaat verbouwen is het indelen en ontwerpen van de keuken één van de eerste zaken waarmee je te maken krijgt. Het bepaalt de keuze voor het plaatsen of juist weghalen van een muurtje of de locatie van je schuifpui. Ook  heeft consequenties voor je lichtplan (lees ook mijn blog over het maken van een verlichtingsplan) en alleen al de positie van de tafel. Er hangt dus best wel wat vanaf.

 Waar moet je nu rekening mee houden bij het ontwerpen van je keuken?

1 Ergonomie en gebruiksvriendelijkheid

2 De opstelling

3 Sfeer

4 Materialen en detaillering

1 De ergonomie en gebruiksvriendelijkheid

Belangrijk bij het samenstellen van je keuken is allereerst om hem praktisch te maken. Je kunt nog zo’n prachtige keuken hebben. Als hij onhandig is omdat je steeds te ver moet lopen om iets uit de koelkast te pakken of omdat je je verbrandt aan de oven omdat hij te hoog dan wordt je daar ook niet gelukkig van.

De keukendriehoek

Basis voor de keukenopstelling is de zogenaamde keukendriehoek. Hierbij worden de maximale afstanden tussen koken, spoelen en koelkast als uitgangspunt genomen. Dit zijn de handelingen die je het meest verricht en voor je comfort is het belangrijk om deze afstanden niet te groot te maken. Als je de zijden van de driehoek optelt dan is dit idealiter 8 tot max 10 meter. Men gaat bij de afstand tussen spoelen en koken uit van 2 meter. Denk vervolgens goed na waar je alles bewaart. Ook daarbij moet je er rekening mee houden dat je niet te ver moet lopen naar de plek waar je het wilt verwerken.

Stel jezelf dus ook de vraag wat je in de keuken doet. Ben je vooral van de verse maaltijden, dan zal je meer bezig zijn met de koelkast, het snijvlak en de spoelbak dan wanneer je wat meer kant en klaar kookt. In dat geval is misschien je oven wel belangrijker.

2 De Opstelling

Als je de ruimte hebt opgemeten ga je kijken wat de mogelijkheden zijn voor opstelling. Een paar basisideeën. Houd er rekening mee dat wanneer de ruimte lang en smal is je nog genoeg ruimte over moet houden om door te lopen. Een keuken in de lengte is dan al snel aangewezen. Heb je een rechthoekige maar wat kleinere keuken dan heb je weer wat meer mogelijkheden. Je kunt dan kiezen voor een L vormige keuken of een schiereilandje toepassen (een kookeiland dat aan een zijde aansluit aan de muur).

Bij een open of grote vierkante keuken kan je ook kiezen voor een kookeiland.

Keukenkasten zijn over het algemeen 60cm diep. Een kook- of spoeleiland is minimaal 100cm diep. De doorloopruimte tussen 2 keukenelementen is minimaal 100cm als je niet hoeft te passeren (als je lades toepast, anders kan het iets minder zijn). Wil je nog wel achterlangs kunnen lopen ga dan uit van 150cm.

Hoogtes

Enkele stelregels voor de hoogte. Een aanrechtblad is tussen de 90 en 95 cm hoog. Een oven plaats je op ‘armhoogte’, afhankelijk van je lengte tussen de 100cm en 140cm. Denk er ook eens aan om je vaatwasser wat hoger te plaatsen als daar ruimte voor is. Dit is heel fijn voor je rug.

3 Sfeer

Als je de puzzel voor de indeling hebt gemaakt, dan kan je echt gaan nadenken over de sfeer. Zoek plaatjes op Pinterest van keukens die lijken op jouw keuken. Ga op zoek naar afbeeldingen waarin materialen zijn gebruikt die jou aanspreken en verzamel foto’s waarbij het kleurgebruik je aanspreekt. Sorteer deze plaatjes op sfeer en gevoel. En als je dat hebt gedaan maak je één of meerdere moodboards. Het helpt als de plaatjes bij elkaar passen zodat je een goede handleiding hebt voor de keuzes die je moet gaan maken.

4 Materialen en detaillering

Heb je de indeling en de sfeer die je wilt neerzetten helder, dan ga je de bijpassende materialen uitzoeken en details bepalen. Wanneer je op zoek bent naar een moderne Scandinavische sfeer zal je niet kiezen voor donker eiken, maar zul je eerder kijken naar wit en lichte houtsoorten. En wil je juist een robuuste landelijke keuken, dan moet je misschien nadenken over rustiek eiken en een betonnen aanrechtblad. Ook de detaillering speelt dan een rol. Een greeploze keuken zal al sneller moderner ogen dan wanneer je grepen toepast. Denk dan vervolgens ook weer na over de praktische kant van de zaak.

Laat je adviseren over de eigenschappen van de materialen die je wilt. Marmer is bijvoorbeeld fantastisch maar weer lastiger in onderhoud. Misschien kan je beter uitwijken naar een composiet materiaal als alternatief.

Om de ideale keuken te ontwerpen is het belangrijk om dit vanaf het begin planmatig aan te pakken met het bepalen van de juiste sfeer en het doorlopen van verschillende indelingsmogelijkheden. Dit is een onderdeel dat ik altijd meeneem in het maken van een compleet interieurontwerp.

Wil jij ook een droomkeuken in je (nieuwe) huis? Neem dan eens contact op. Dan maken we een totaalplan voor je interieur met daarin een droomkeuken waar je trots op kunt zijn.